Sommer i Fru Pedersens Have

Mange af mine planter køber jeg på lokale plantemarkeder, bl.a. Gimsinghoved i Struer.

Trænger du til en pause fra din måske travle hverdag? Til at få en oplevelse ud over det sædvanlige, til at hygge dig i fredfyldte omgivelser med højt til himlen, bølgende kornmarker som nærmeste nabo, duftende blomster, en kakofoni af fuglekvidder, summende insekter, den beroligende klukken af vand? Så kom og besøg min have om sommeren.

Om sommeren er min have en fredfyldt vestjysk oase, fyldt med blomster, buske, træer, listige lysthuse og kreative stilleben, et sted hvor mennesker og dyr trives, og hvor du kan finde ro i den uhøjtidelige stemning og få idéer og inspiration til din egen have. Min have er anlagt med stærk inspiration af den nuværende engelske cottagehave stil. Her er mange forskellige sorter af velduftende roser i smukke sarte nuancer, her er valmuer, storkenæb, digitalis og mange mange flere smukke stauder, krukkeplanter og blomsterbuske.

Mange af mine planter køber jeg på lokale plantemarkeder, bl.a. Gimsinghoved i Struer.

Mine mange sorter af storkenæb har jeg købt af Birgitte, en anden vestjysk haveentusiast, http://www.birgittehustedbendtsen.dk som er forfatter til en spændende bog om storkenæb, som jeg varmt kan anbefale.

Oprindeligt blev en engelsk cottagehave kun anlagt med henblik på overlevelse. Man dyrkede grøntsager, så man havde noget at spise, og man havde kun nyttige blomster, der kunne spises eller bruges til at holde utøj væk inden døre. Senere kom der mere fokus på prydhaven med f.eks. morgenfruer, riddersporer, lavendler, rosenbuske og kaprifolier, og i dag smelter nyttehave og prydhave sammen og byder mennesker, insekter og fugle velkommen med sin store frodighed. Insekter og fugle nyder godt af de mange muligheder for at finde vand i min have.

Tag en glamourøs overnatning eller kom på udflugt med madkurv sammen med din veninde eller din, eller hele familien – her er alle velkomne, og her er rigeligt med plads til alle. Og skulle der komme en sommerbyge, kan du finde læ i en af mine mange overdækkede hyggekroge. Men pas på, måske får du skæld ud Det hænder, at en fugl har bygget rede under udhænget i en hyggekrog, og så skal den nok fortælle dig, du helst skal gå igen, så den kan fodre sine unger. Hvis det er lidt køligt, kan du også vælge at sidde helt indenfor, og er det strålende flot solskinsvejr, kan du finde en skyggefuld plads under et træ, eller sidde ude i solen – mulighederne er mange – og du er velkommen til at sidde, hvor du har lyst og nyde din medbragte mad, eller blot sidde stille og hvile benene og og lade indtrykkene bundfælde sig, før du skal videre rundt i haven.

Et besøg i Fru Pedersens have er en helstøbt æstetisk oplevelse for mennesker i alle aldre. Her kan du for en stund glemme tid og sted i mødet med de mange sansefulde indtryk. Smukke farver fra mine utallige stauder, de kreative opstillinger, den friske landluft iblandet duftene fra blomster i fuldt flor, de finurlige hyggekroge og lydene af rindende vand og fuglefløjt. Man kan kun blive i godt humør!